Records in Contexts - Romanian

Grupul de Experți în Descriere Arhivistică (EGAD) al Consiliului Internațional al Arhivelor  (CIA/ICA) are plăcerea de a anunța lansarea în dezbatere publică a primei versiuni a proiectului primei părți a standardului pentru descriere arhivistică, intitulat Documente arhivistice în Contexte (Records in Contexts, RiC). La finalizare, standardul va include un model conceptual (RiC-CM) și o ontologie formală (RiC-O). Versiunea curentă lansată în dezbatere a RiC-CM va rămâne disponibilă pentru dezbatere publică până la 31 decembrie 2016. Un proiect al RiC-O va fi lansat în dezbatere publică spre sfârșitul anului 2016.

RiC-CM poate fi descărcat de aici: http://www.ica.org/egad-ric-conceptual-model

Comentariile pot fi transmise la: egad@ica.org

În cadrul Congresului ICA de la Seul, Coreea de Sud, din septembrie 2016, 3 reprezentanți ai EGAD vor oferi o prezentare generală și o introducere în RiC, Joi, 8 septembrie, orele 15.00-16.30. Sesiunea va fi disponibilă în chineză, engleză, franceză și coreeană.

 

Din 2012, EGAD, cuprinzând reprezentanți din 13 țări, a dezvoltat noul standard pentru descrierea documentelor de arhivă  bazându-se pe principiile arhivistice. În decursul activității, s-au luat în considerare criticile aduse practicilor curente, modelele conceptuale dezvoltate sau  în curs de dezvoltare la nivel național, precum și modelele comunităților profesionale înrudite și oportunitățile furnizate de tehnologiile de comunicare, noi și emergente. Obiectivul standardului este să reconcilieze, să integreze și să dezvolte pe baza celor 4 standarde existente: General International Standard Archival Description (ISAD(G); International Standard Archival Authority Records—Corporate Bodies, Persons, and Families (ISAAR(CPF); International Standard Description of Functions (ISDF); și International Standard Description of Institutions with Archival Holdings (ISDIAH).

 

EGAD este nerăbdător să primească opinia dvs. cu privire la proiectul RiC-CM.